JuliusJaneček
|
Zaslal: po červenec 06, 2026 12:34 Předmět: Kā es pirmo reizi atļāvos b&# |
|
|
Mani sauc Inga, man ir 37 gadi, un es esmu māte diviem bērniem. Mana dzīve pēdējos desmit gados ir bijusi veltīta citiem — bērnu audzināšana, mājas uzturēšana, darba maiņas un bezgalīgs rūpju saraksts. Es strādāju par pirmsskolas skolotāju, un katru dienu es dodu enerģiju citiem bērniem, lai pēc tam vakarā tiktu galā ar savējiem. Mans vīrs strādā ārzemēs, un es esmu viena ar visiem pienākumiem. Man nav laika sev, man nav naudas sev. Katrs eiro tiek plānots nedēļām uz priekšu, un pēdējo reizi, kad es nopirku kaut ko tikai savam priekam, bija pirms vairākiem gadiem.
Bet man ir viens sapnis. Es vienmēr esmu gribējusi mācīties gleznot. Nevis bērnu zīmējumus, bet īstu, profesionālu gleznošanu — eļļas krāsas, audekli, otas. Es bieži skatos video internetā, kā mākslinieki rada, un es jūtu, ka manī kaut kas kustas. Ka arī es gribu mēģināt. Bet kursi maksā simtiem, un krāsas nav lētas. Es vienmēr esmu atlikusi šo sapni uz "kādreiz" — kad bērni paaugsies, kad būs vairāk naudas, kad būs mazāk stresa. Bet "kādreiz" nekad nav atnācis.
Kādu svētdienas pēcpusdienu, kad bērni bija pie vecmāmiņas un mājā valdīja retais klusums, es apsēdos ar kafiju un sāku skrolēt savu telefonu. Es jutos nogurusi, tukša un nedaudz skumja. Pēkšņi es ieraudzīju reklāmu, kas izcēlās starp citām. Tā runāja par izklaidi, par iespēju atpūsties un pat laimēt nelielas summas. Sākumā es to ignorēju, bet tad manā galvā iespīdējās doma: "Varbūt tieši tev šis ir tas brīdis?" Es sev teicu, ka tas ir tikai izklaide, nevis nopietns ieguldījums. Es ierakstīju meklētājā vavada online un atradu platformu, kas izskatījās draudzīga un vienkārša. Es ilgi vilcinājos, bet tad atcerējos, ka man ir 15 eiro, ko biju atlikusi nejaušam izdevumam. Es nolēmu, ka šoreiz es tērēšu tos sev. Nevis bērniem, nevis mājai — tikai savam priekam.
Es reģistrējos un sāku spēlēt vienkāršas spēles. Man nebija ne jausmas, ko daru, bet tas nebija svarīgi. Es vienkārši baudīju procesu. Sākumā es zaudēju dažus eiro un jau gribēju padoties, bet tad manā ekrānā parādījās simboli, kas sakrita ideālā kārtībā. Mana bilance sāka augt — 15 eiro pārvērtās 30, pēc tam 45, pēc tam 80. Es nespēju noticēt savām acīm. Bet es zināju, ka man jāapstājas. Es izņēmu naudu un aizvēru datoru, jo negribēju zaudēt to, ko tik reti biju ieguvusi.
Nākamajā dienā es devos uz mākslas preču veikalu. Es stāvēju pie plaukta ar eļļas krāsām un jutu, kā mana sirds pukst ātrāk. Es nopirku pirmo komplektu — krāsas, otas, audeklu un špakteli. Kad es samaksāju, man bija sajūta, ka esmu atguvusi kādu sen zaudētu daļu no sevis. Mājās es uzklāju avīzes uz grīdas, novietoju audeklu un pirmo reizi mūžā sāku gleznot. Es nebiju laba, bet man bija vienalga. Es jutu prieku. Brīvību. Sajūtu, ka es eksistēju ne tikai kā māte un skolotāja, bet arī kā sieviete ar sapņiem.
Šis brīdis mainīja mani. Es sapratu, ka man nav jāgaida "kādreiz". Man ir jārīkojas tagad. Kopš tās dienas es katru nedēļu veltu vismaz dažas stundas gleznošanai. Mans vīrs, kad atbrauc mājās, ir pārsteigts par maniem darbiem. Bērni sēž blakus un vēro, kā es krāsoju. Un es jūtos laimīga.
Protams, es zinu, ka mans stāsts ar vavada online bija tikai veiksme. Bet šī veiksme man deva drosmi. Tā man atgādināja, ka es pelnu vairāk, nekā esmu gatava atzīt. Es pelnu laimi. Un, lai arī es vairs neplānoju regulāri spēlēt, es esmu pateicīga par šo vienreizējo iespēju. Tā man parādīja, ka dažreiz mazs risks var nest lielu atlīdzību — ne vienmēr naudā, bet gan pašapziņā un priekā. Un šī atziņa ir vērtīgāka par jebkuru džekpotu. Tā ir mana uzvara, un es to glabāšu savā sirdī. |
|