JuliusJaneček
Zaloen: 27.3.2025 Příspěvky: 67
|
Zaslal: čt srpen 20, 2026 10:52 Předmět: A hétvégi játszma, ami újrahangolta az agyam |
|
|
Harminckilenc éves vagyok, könyvelő, két gyerek, egy férj, és a hétvégi programunk általában úgy néz ki, hogy szombaton nagybevásárlás, vasárnap pedig a nagymama meglátogatása. Semmi extra. Az életem kiszámítható, mint egy adóbevallás, és egészen őszintén szólva, már kezdtem unni a saját ritmusomat. Nem mintha rossz dolgom lenne, dehogy, csak úgy éreztem, az utóbbi időben minden napom ugyanúgy néz ki, mint a másik, és ez a monotonitás lassan a lelkemre telepszik.
Tavaly novemberben valahogy úgy alakult, hogy a férjem elutazott egy céges tréningre hétvégére, a gyerekek meg a nagyszülőknél voltak. Egy teljes hétvége egyedül. Először azt hittem, majd kitakarítok, megnézem azokat a filmeket, amiket már hónapok óta a listámra raktam, és végre kialszom magam. De péntek este, miután bebújtam a tévé elé egy pohár borral, rájöttem, hogy valami egészen másra vágyom. Nem a csendre, nem a rendre. Hanem arra, hogy valami történjen velem.
Szóval elővettem a laptopot. Nem volt tervem, csak ösztönösen bepötyögtem a keresőbe, hogy online kaszinó, mert hát hallottam már róla, ismerősök emlegették, de sosem próbáltam. Unalmas este volt, józan logika szerint, de valami azt súgta, hogy most elég a logikából. Ekkor találtam rá az oldalra. Először csak nézelődtem, olvasgattam a szabályzatot, nézegettem a játékokat, és bevallom, kicsit megszeppentem a sok lehetőségtől. Aztán gondoltam, miért is ne, egyszer élek, és a gyerekek úgyis csak hétfőn jönnek haza.
Az első pörgetés. Nem nyertem. Második, harmadik, negyedik. Apró tétekben játszottam, csak szórakozásból, és a képernyőn kavargó színek valahogy elvarázsoltak. Nem az pénz miatt, hanem a feszültség miatt, ami a szívembe költözött, amikor a szimbólumok lassan megálltak. Ez volt az a bizsergés, amit az elmúlt években elfelejtettem. Aztán egy óra múlva jött egy kisebb nyeremény, valami harmincezer forint körüli összeg, és én úgy örültem neki, mintha lottót nyertem volna. Nem a pénz volt a lényeg, hanem az, hogy a szerencse rám mosolygott, nekem, aki mindent képletekbe próbál szorítani.
Az este folyamán sokat gondolkodtam. Nem akartam hazudni magamnak, hogy ez a jövőm, vagy pénzkereseti forrás. Inkább úgy tekintek rá, mint egy kísérletre. Arra voltam kíváncsi, hogyan reagálok arra, ha valami nem tervezhető. Az irodában minden percben számolok, mindent előre látok, és hirtelen rájöttem, hogy az életnek pontosan ez a része hiányzik: a kiszámíthatatlanság. Nem kell nagy tétekben gondolkodni, nem kell minden nap játszani, de néha, egy-egy szombat estén, jólesik a játék. vavada. Néha úgy érzem, ez a hobbi, vagy inkább játék, kitisztítja az agyamat.
A következő hetekben próbáltam rendszerességet vinni a dologba, de nem a megszállottság szintjén, hanem csak úgy, havonta egyszer-kétszer, amikor a gyerekek már alszanak. Előfordult, hogy nyertem, és előfordult, hogy vesztettem, de ami érdekes, utóbbi nem hozott lázba. Nem éreztem csalódottságot, ami talán azért van, mert végig tudtam, hogy ez nem bevételi forrás, hanem egyfajta terápia. Az elején sokan azt mondanák, hogy ez rossz út, de én másképp látom. A játék arra tanított meg, hogy elengedjem az ellenőrzés kényszerét. Nem mindig rajtam múlnak a dolgok, és ez nem azt jelenti, hogy gyenge vagyok, hanem hogy ember.
Körülbelül három hónapja fedeztem fel ezt a világot, és azóta a hétköznapjaim is megváltoztak. Talán furcsán hangzik, de azóta nyugodtabban kezelem a munkahelyi stresszt, türelmesebb vagyok a főnökömmel, és nem idegeskedem, ha a gyerekek szétszórják a játékokat. Persze a játék nem oldotta meg az életemet, nem varázsló, hanem csak egy eszköz, amit a saját magam kikapcsolására használok, és ami felvillanyoz egy kis izgalommal. A legfontosabb talán az, hogy megtanultam felelősségteljesen játszani, fix összeget szánni erre, amit nem sajnálok, ha elveszik, de aminek örülök, ha visszajön.
A mai napon például pontosan így telt az estém. A férjem focit nézett, én a konyhában ültem a tablettel. Készítettem egy teát, és belevágtam egy órácskába. Nem volt nagy tét, csak egy aprócska összeg, de a játék izgalma valamiért mindig ugyanaz. Nem mondom, hogy mindig nyerek, de egyszerűen élvezem a helyzetet, amikor a szerencse dolgozik, és nem az agy. Persze ott van a vavada oldala, amit már jól ismerek, és ahol mindig gyorsan és egyszerűen el tudok indulni.
A végén azzal zártam az estét, hogy kiszálltam, pontosan azzal az összeggel, amivel indultam. Ez talán a legnagyobb nyeremény: az önuralom. Nem azért, mert nem szeretném a nyereményt, hanem mert rájöttem, hogy ez a játék a szabadságról szól. Arról, hogy én döntöm el, mikor van elég. Nem a gép mondja, nem a rendszer, hanem én. És ez a felismerés sokkal többet adott, mint bármilyen összeg.
Azóta a kollégáim is megjegyezték, hogy jobb a kedvem, lazábban veszem a dolgokat. Persze senkinek nem mondtam el, hogy mi a titkom. Egyszerűen csak azt érzem, hogy az élet apró fordulatai, még az online játék világában is, képesek új színt adni a hétköznapoknak, ha az ember a megfelelő hozzáállással közelít hozzá. Nem számít, mit mondanak mások, mert én a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy egy kis kockázat, egy kis izgalom, és a véletlenre való ráhagyatkozás jótékonyan hat a lélekre. Csak mértékkel, csak okosan, és a saját határainkat ismerve. |
|