Hlavní nabídka Hlavní obsah Vypnout grafiku

Městys Nový Hrádek

Vesnice Královéhradeckého kraje roku 2011 a 2019

Oslavy výročí 650 let od první písemné zmínky o Novém Hrádku

Zpět na přehled událostí

13. březen 2012


V roce 2012 uplyne právě 650 let od první dochované písemné zmínky o osadě Hrádek, která je z 18. července 1362. U této příležitosti připravilo vedení městyse ve spolupráci s místními spolky a organizacemi bohatý program kulturních, sportovních i společenských akcí.

Oslavy byly zahájeny v prosinci slavnostním rozsvícením vánočního stromu na náměstí spojeným s vystoupením dětí z mateřské i základní školy a výstavou betlémů. Konal se také koncert chrámového sboru.

V měsící březnu proběhla v kině beseda s badatelem Státního okresního archivu Náchod na téma Úryvky z historie Nového Hrádku.

Na oslavy tohoto významného výročí byl kromě hejtmana Královéhradeckého kraje Lubomíra France pozván i prezident České republiky Václav Klaus. Vzhledem k jeho pracovním povinnostem se však nemůže dostavit, jak uvádí dopis z prezidentské kanceláře.

V sobotu dne 19. května 2012 proběhly hlavní oslavy 650 let od první písemné zmínky o Novém Hrádku. Výborná organizace, připravenost akce a nezištná pomoc mnoha občanů a také krásné počasí, to vše přispělo k tomu, že si každý tento den užil po svém. Všichni si v bohatém programu jistě našli něco zajímavého.

V neděli 1. července 2012 proběhl sraz místních rodáků a příznivců. Den zahájila Poutní mše svatá, následovalo slavnostní zahájení v kině a kromě sousedského posezení s živou hudbou na náměstí byly otevřeny k prohlídce úřad městyse, škola i školka, sokolovna, kostel Sv. Petra a Pavla a hasičská zbrojnice.

Milou součástí oslav 650 letého výročí první písemné zmínky o Novém Hrádku byl také Koncert Královéhradeckého dětského pěveckého sboru JITRO pod taktovkou zkušeného dirigenta p. Jiřího Skopala, který se konal v neděli 16. září v 16 hodin v místním kostele. Pro všechny, kteří zcela zaplnili chrám a přišli si zpěvy poslechnout, to byl nezapomenutelný zážitek.

Oslavy výročí 650 let od první písemné zmínky o Novém Hrádku